Zagreb, 15. travnja 2020. - Tridesetak europskih ponajprije sportskih, ali i drugih nevladinih udruženja, među kojima su brojna s nacionalnim predznakom, usuglasilo je zajednički dokument pod nazivom Stajalište o utjecaju krize COVID-19 na sportski sektor.

U uvodnom dijelu dokumenta apostrofirana je važnost sporta za ekonomiju Europske unije (udio sporta u BDP-u je 279,7 milijardi eura ili 2,12 posto ukupnog BDP-a EU) jer sportski sektor generira svaki 47. euro i osigurava posao svakom 37. zaposleniku u EU. U nastavku su istaknute činjenice o utjecaju pandemije koronavirusa na sustav sporta te segmenti i dionici sporta najviše pogođeni posljedicama aktualne krize. Predložen je akcijski plan za krizu, odnosno mjere za potporu sportskom sektoru (zaštita radnih mjesta, porezne olakšice, zajmovi klubovima za očuvanje likvidnosti, stimuliranje inovativnih programa, uspostava javnog i privatnog fonda solidarnosti, preusmjeravanje na nacionalne i EU izvore financiranja…).
Vrlo aktivnu ulogu u toj inicijativi imao je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), kao član Share inicijative Europske komisije, a među potpisnicama su i Europski olimpijski odbori (EOO) te još desetak nacionalnih olimpijskih odbora - Njemačke, Italije, Belgije, Danske, Finske, Norveške, Portugala, Češke, Luksemburga…
Osim njih, među potpisnicima dokumenta su i brojne kontinetalne sportske federacije - nogometna (UEFA), košarkaška (FIBA Europe), rukometna (EHF), odbojkaška (CEV), ragbijaška (RUGBY Europe), ali i nacionalne sportske federacije, poput Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Za održivost javnog i privatnog sportskog sektora na Starom kontinentu od presudne je važnosti pomoć i podrška europske inicijative pod nazivom Podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u izvanrednim situacijama (SURE), ali i ostalih inicijativa na nacionalnoj i europskoj razini, a posebno onih izravno povezanih s mjerama za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. 

 

Izvorni dokument Stajalište o utjecaju krize COVID-19 na sportski sektor (na hrvatskom i engleskom jeziku):

Stajalište o utjecaju COVID-19 krize na sportski sektor

Position_paper_on_the_impact_of_COVID-19_crisis_on_the_sport_sector_17.04.2020.pdf