Bruxelles, 9. listopada 2019. - Odjel za sport Europske komisije na čelu s direktorom Yvesom le Lostecqueom organizirao je skup povodom 17. tjedna europskih regija i gradova koji je održan 9. listopada u Bruxellesu. Skup je otvorila Antoaneta Angelova-Krasteva, direktorica Uprave za inovacije, međunarodnu suradnju i sport u Općoj upravi za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu u Europskoj komisiji. U uvodnom izlaganju navela je da se 17. europski tjedan regija i gradova održava u presudnom trenutku dok se vode pregovori o višegodišnjem financijskom okviru, a Europska komisija postavlja ciljeve za iduće desetljeće.

Svrha ovog skupa je naći poveznicu između ciljeva Europske komisije i projekata u području sporta koji mogu pridonijeti ciljevima kohezijske politike i iznalaženju novih održivih modela razvoja u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Primjeri regija koje su uvrstile sport u svoje regionalne razvojne programe postoje, a na nama je da razgovaramo o tome kako sport može pridonijeti budućem regionalnom razvoju u Europskoj uniji.
Program je obuhvaćao dva dijela: prvi je bio političke prirode, dok je u drugom dijelu stavljen naglasak na projekte koji pridonose razvoju lokalnih i regionalnih zajednica. Osnovno pitanje oko kojega se vodila rasprava bilo je kako sport može pomoći u regionalnom razvoju, te što napraviti da bude bolje prepoznat u kohezijskoj politici za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
U panel diskusiji o političkoj dimenziji sporta u Europskoj uniji sudjelovali su povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics, predsjednik HOO-a i član IO-a EOO-a Zlatko Mateša te gradonačelnik Kielcea Bogdan Wenta.
Povjerenik Europske komisije Navracsics je istaknuo da identifikacija mjera i aktivnosti Europske unije u području sporta treba biti napravljena sa stajališta lokalnih zajednica, jer one imaju najveće dobrobiti od sporta. Osim doprinosa sporta europskom gospodarstvu, koji je prema studiji EK iz 2019. iznosio 280 milijardi eura u BDP-u Europske unije i 5,6 milijuna zaposlenih u sportskoj djelatnosti, povjerenik smatra da su društvena kohezija i integracija također važne funkcije sporta i ono što ga čini relevantnim za razini Europske unije. To je ono što je osobito važno za regionalne politike, jer sport pridonosi regionalnom razvoju, potiče inovacije i održivi razvoj te služi lokalnoj zajednici. Povjerenik Navracsics je posebno istaknuo inicijativu Europske komisije pod nazivom „Sport Hub: Alliance for Regional Development“ (Savez za regionalni razvoj, engl. skr. SHARE) u koju je uključena i predstavnica HOO-a Alma Papić. SHARE okuplja stručnjake za europske politike iz sportskih organizacija te lokalnih i regionalnih uprava. Cilj ove inicijative je pomoći da se sportski projekti u budućnosti mogu financirati iz strukturnih fondova.
Predsjednik HOO-a Mateša u uvodnoj je riječi istaknuo da trebamo strateški pristupiti sportu u kontekstu strukturnih fondova. Smatra da sport trebamo promišljati iz perspektive dostupnosti sportskih građevina, jer njegovo pomanjkanje predstavlja problem svim europskim zemljama, uključujući one razvijene kao što je Norveška. Naveo je primjer iz studije koju je objavio Norveški olimpijski odbor, a koja govori o tome da 27% norveških obitelji s jednim ili više djece nemaju financijske mogućnosti omogućiti svojoj djeci bavljenje sportom. Navedeni podatak, smatra Mateša, ukazuje na dostupnost sportskih građevina kao središnje pitanje europskih politika u području sporta. Stoga bi dostupnost sportskih građevina trebao biti strateški cilj Europske unije, što otvara i pitanje pristupa sportskim građevinama. Predsjednik Mateša iznio je prijedlog da Europska unija financira ulaganja u sportske građevine pod uvjetom da one budu besplatno dostupne djeci do 16 godina starosti.
U završnoj riječi Mateša se pohvalno osvrnuo na rad povjerenika Navracsicsa i njegovog malobrojnog tima u mandatu od 2014. do 2019. godine. Smatra da je otežavajući faktor u njihovom radu bio prevelik portfelj koji je obuhvaćao brojna područja pored sporta. Stoga smatra da Europska komisija treba povjerenika samo za mlade i sport, jer bi se tada povjerenik mogao usredotočiti na mlađe generacije o kojima se dosad nismo dovoljno dobro skrbili. Također, na temelju podataka iz studije Europske komisije, prema kojima sport kao industrija ima veći udio od poljoprivrede u BDP-u Europske unije, to je, prema Mateši, dovoljan pokazatelj kakav bi status sport trebao imati u Europskoj uniji. (hoo/ap)