Prag, 26. listopada 2018. - Olimpijski festival alat je budućnosti i kao takav prepoznat je od strane Međunarodnog olimpijskog odbora - moglo se čuti u Pragu na netom završenoj konferenciji sudionica projekta, predstavnika i predstavnica sedam nacionalnih olimpijskih odbora (Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Belgije, Nizozemske i Finske te jedne regije - Južne Češke).

Olimpijski festivali nova su olimpijska inicijativa, koju je usvojio Izvršni odbor MOO-a u srpnju 2017. godine, u svrhu promicanja olimpijskih igara, organiziranjem lokalnih festivala nacionalnih olimpijskih odbora s ciljem popularizacije olimpizma među lokalnim stanovništvom neke zemlje i približavanja sportaša široj publici i posebno - mlađim generacijama.

Događaji organizirani u razdoblju od 2014. do 2016. godine, na kojima se ovaj projekt gradi, iznova su grupirani pod općim imenom sportskih parkova, inspiriranih olimpijskim igrama. Nakon suradnje s MOO-om i njegova usvajanja novog olimpijskog alata - Olimpijskog festivala, Sportski parkovi u organizaciji nacionalnih olimpijskih odbora pod okriljem su olimpijskih festivala od Zimskih olimpijskih igara 2018. godine. Prvi olimpijski festivali organizirani su u češkom Brnu i Ostravi, na slovenskoj Rogli i u francuskom Grenobleu.

Hrvatski olimpijski odbor, kojeg su u Pragu predstavljale koordinatorica za programe i fondove EU Alma Papić i voditeljica Odjela za komunikaciju i multimedije Radica Jurkin, svoje je praktične aktivnosti temeljio ponajprije na olimpijskim festivalima dječjih vrtića i obilježavanjima Olimpijskog dana.

- Olimpijski festivali donose ljudima posebnu energiju, približavaju im sportske aktivnosti i razvijaju u njima olimpijski duh - poruka je voditeljice projekta Olimpijskih festivala u Hrvatskoj Alme Papić.  

Finalizacija projekta bit će u znaku priručnika, čija se promocija očekuje na sjednici ANOC-a u Tokiju 23. studenoga olimpijske 2020. godine. (hoo/vk)