Zagreb, 5. lipnja 2018. - Provedba projekta Vijeća Europe pod nazivom „SVI ZA (ALL IN) – ravnopravnost spolova u sportu“ službeno je započela prvim sastankom stručnjaka iz državne uprave, obrazovnih institucija, te nacionalnih, europskih i međunarodnih sportskih organizacija među kojima su nacionalni olimpijski odbori, UEFA i Međunarodni olimpijski odbor.

Sastanak u Strasbourgu početkom lipnja samo je prva u nizu aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju do 31. listopada 2019., kada projekt službeno završava. Projektne aktivnosti obuhvaćaju prikupljanje podataka u što većem broju država članica Vijeća Europe i osmišljavanje alata koji će pomoći tijelima javne vlasti i sportskim organizacijama da na temelju dokaza primjenjuju horizontalni pristup u promicanju ravnopravnosti spolova. Prikupljanje podataka temeljit će se na indikatorima ravnopravnosti spolova u pet ključnih područja: upravljanje, treneri, uključenost, spolno nasilje i mediji. Potpora Vijeća Europe trebala bi poduprijeti i potaknuti tijela javne vlasti i sportske organizacije da usvoje nacionalne politike i provedu projekte u području ravnopravnosti spolova u sportu. Odjel za sport u Vijeću Europe nadležan je za projekt „SVI ZA – ravnopravnost spolova u sportu“ koji provodi uz potporu iz programa Europske unije pod nazivom Erasmus+: Sport.

U svom uvodnom govoru, izvršni tajnik za Prošireni parcijalni sporazum u sportu u Vijeću Europe Stanislas Frossard istaknuo je kako moramo prikupiti podatke i napraviti temeljnu procjenu suradnje između različitih tijela i zemalja da bismo mogli imati sport koji će biti otvoren za sve. Naveo je da već postoje određeni alati za ravnopravnost spolova u sportu, ali da oni nisu univerzalno primjenjivi. Stoga će jedinstvena metodologija za prikupljanje podataka pomoći u donošenju strategije za ravnopravnost spolova u Europi, ali i u ostvarivanju globalnih ciljeva održivosti. Sljedeći sastanak stručnjaka održat će se u listopadu ove godine u Hrvatskoj, koja po prvi put predsjeda Odborom ministara te u tom svojstvu predstavlja Vijeće Europe.

Okupljenima se putem video veze obratila Paola Ottonelo u čijoj je nadležnosti ravnopravnost žena u sportu u Europskoj komisiji. Istaknula je da je Europska komisija posvećena rješavanju problema neravnopravnosti žena u sportu. Projekt »SVI ZA – ravnopravnost spolova u sportu« pobudio je veliki interes na konferenciji Međunarodne radne skupine za žene i sport u Botsvani, što govori o njegovom značaju i potencijalu za doprinos rješavanju problema u području ravnopravnosti žena u sportu diljem svijeta.  

Voditeljica projekta u Upravi za ljudsko dostojanstvo, ravnopravnost i sportske vrijednosti u Vijeću Europe Clotilde Talleu navela je da su gotovo sve države članice potvrdile svoje sudjelovanje u projektu „SVI ZA – ravnopravnost spolova u sportu“ i zahvalila prisutnima na dolasku na sastanak. Talleu je u svom završnom izlaganju istaknula da će prikupljanje podataka biti zahtjevan i dugotrajan posao, ali da države članice Vijeća Europe to moraju odraditi da bi dobile podatke koji su im potrebni za poduzimanje daljnjih koraka u aktivnostima za postizanje bolje ravnopravnosti spolova u sportu.

HOO je na tom sastanku zastupala Alma Papić, koordinatorica za EU findove. (hoo/ap)