Zagreb, 15. rujna 2017. - Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden, ujedno članica Europske komisije za rodnu ravnopravnost Europskih olimpijskih odbora (EOO), te koordinatorica HOO-a za fondove i programe EU Alma Papić, sudjelovale su 13. rujna 2017. u Bratislavi u Slovačkoj u radu završne konferencije projekta „Upravljanje u sportu i žene u vodstvu“ (SUCCESS) čiji je nositelj bio HOO.


U provedbi projekta SUCCESS, inače u punom nazivu „Strengthening good governance in the European sport community by providing women with necessary competencies in order to support gender balance and equality in decision-making in sport structure“ sudjelovali su, uz HOO, nacionalni olimpijski odbori iz Francuske, Italije, Litve, Češke i Slovačke čiji je predsjednik Slovačkog olimpijskog odbora Anton Siekel u svom uvodnom govoru domaćina konferencije naglasio da je vrijednost ovog projekta obrazovni program koji ženama u sportu daje nova znanja pridonoseći tako strateški važnom cilju stvaranja društva znanja općenito.


Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden u svom je izlaganju istaknula da porast broja sportašica nije praćen porastom broja žena na vodećim pozicijama te da „ženski glas“ nije ni približno zastupljen na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u sportskim organizacijama iako su dokazale da mogu odlično odraditi upravo takav posao.


Za završnicu ovog međunarodnog projekta kojim je rukovodila Alma Papić, usvojene su preporuke koje sudionici smatraju ključnim za konkretni iskorak u prostoru upravljanja žena u sportu. Među njima su ustrajnost u razvoju modela koji će osigurati ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u svom članstvu te učenja žena o upravljanju i poticanje umrežavanja. Sudionici Konferencije smatraju da nacionalne vlade kao i Europska komisija trebaju osigurati dovoljno financijskih i drugih resursa za provedbu ovih strateških aktivnosti u upravljanju u sportu. (hoo/rj)