Zagreb, 22. svibnja 2017. – U suradnji Hrvatskog i Francuskog olimpijskog odbora u Parizu se od 21. do 28. svibnja provodi drugi dio programa osposobljavanja za žene pod nazivom „Sport Management and Leadership Training Programme“.

Radi se o aktivnosti u okviru projekta SUCCESS u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine, a čiji je cilj pridonijeti općem europskom cilju postizanja pune ravnopravnosti spolova u predstavničkim tijelima sportskih organizacija do 2020. godine. Provedbu projekta omogućila je Europska unija dodijelivši HOO-u novčanu potporu iz programa Erasmus+: Sport.

 

Dok je prvi dio osposobljavanja održan u listopada 2016. u Rimu bio posvećen učenju teorije, drugi dio pod nazivom „Upravljanje i vođenje sportskih organizacija“ bavit će se primjenom teorije u praksi.

 

U nastavi sudjeluju žene koje rade na rukovodećim funkcijama ili volontiraju na ključnim upravljačkim pozicijama u sportskim organizacijama. Među 48 sudionica iz šest država članica Europske unije osam ih je iz Hrvatske: Melita Juratek Cipek, glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza, Dragana Majcen, glavna tajnica Hrvatskog sportskog plesnog saveza, Nataša Preis-Bedenik, glavna tajnica Hrvatskog triatlon saveza, Ivana Ruszkowski, glavna tajnica Hrvatskog biciklističkog saveza, Vera Begić Blečić, članica izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga grada Rijeke, Mirjana Bošnjak Kobaš, glavna tajnica Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca, Snježana Jurinić, predsjednica Sportske zajednice grada Zadra te Mirna Rajle Brođanac, stručna suradnica Sportske zajednice Osječko-baranjske županije.

 

HOO je vodeći partner u projektu SUCCESS i jedini nacionalni olimpijski odbor koji je u 2015. godini dobio potporu iz programa Erasmus+: Sport. Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Usmjeren je na jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Projektni partneri HOO-a su nacionalni olimpijski odbori Francuske, Italije, Litve, Češke i Slovačke. (hoo/msč)