Zagreb, 31. listopada 2016. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima Francuske, Italije, Slovačke, Češke i Litve provodi program osposobljavanja pod nazivom „Sport Management and Leadership Training Programme“. Program osposobljavanja samo je jedna u nizu projektnih aktivnosti koje se provode u okviru projekta SUCCESS u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine. Provedbu projekta omogućila je Europska unija dodijelivši HOO-u novčanu potporu iz programa Erasmus+: Sport (HOO i partneri pokreću projekt SUCCESS)

Nastava se provodi u dva dijela. Prvi dio od 16. do 23. listopada 2016. uspješno je realiziran u Rimu, a drugi dio od 21. do 28. svibnja provest će se u Parizu. U programu osposobljavanja sudjeluje 48 žena iz sportskih organizacija u partnerskim zemljama - Francuskoj, Italiji, Slovačkoj, Češkoj, Litvi i Hrvatskoj - među kojima je osam sudionica iz Hrvatske, i to Vera Begić Blečić, članica izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga grada Rijeke, Mirjana Bošnjak Kobaš, glavna tajnica Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca, Melita Juratek Cipek, glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza, Snježana Jurinić, predsjednica Sportske zajednice grada Zadra, Dragana Majcen, glavna tajnica Hrvatskog sportskog plesnog saveza, Nataša Preis-Bedenik, glavna tajnica Hrvatskog triatlonskog saveza, Mirna Rajle Brođanac, stručna suradnica u Sportskoj zajednici Osječko-baranjske županije, te Ivana Ruszkowski, izbornica ženske cestovne reprezentacije Hrvatskog biciklističkog saveza.

 

Nastavni program pripremljen je temeljem identificiranih potreba žena za koje se nastava provodi. Obuhvaća ključna područja upravljanja sportskim organizacijama kao što su ustrojavanje, strateško upravljanje, upravljanje ljudskim resursima, upravljanje financijama, upravljanje marketingom i organizacija velikih sportskih natjecanja. Nastavu vode vrhunski stručnjaci poput Denisa Musse, Borisa Balenta, Umberta Trullija, Jacopa Tognona i Diega Nepija Molinerisa.

 

Cilj je pružiti priliku ženama koje rade na vodećim pozicijama u sportskim organizacijama da steknu nova znanja i kompetencije za upravljanje i vođenje sportskih organizacija, te potaknuti izgradnju društva znanja vodećih žena u sportu koje će se zahvaljujući sudjelovanju u ovom programu međusobno povezati i izgraditi trajne odnose koji će im omogućiti razmjenu iskustava i znanja s kolegicama iz drugih europskih zemalja tijekom i nakon završetka programa osposobljavanja.

 

HOO na ovaj način pomaže ženama da ojačaju svoju poziciju u sportskim organizacijama, što je ključno za dobro upravljanje u sportu, te unapređenje statusa žena u sportu općenito. (hoo/msč)