ZAGREB, 29. listopada 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) ugostio je 29. listopada 2013. međunarodni seminar Hrvatske Lutrije i francuskog instituta za međunarodne i strateške odnose IRIS na temu borbe protiv namještanja utakmica i nezakonitog klađenja. Seminar kojem je Hrvatska 23. zemlja domaćin, organiziran je uz podršku Europske komisije i krovne organizacije The European Lotteries.

Pim Verschuuren, stručnjak IRIS-a i Christian Kalb, savjetnik IRIS-a iz tvrtke CK Consulting predstavljanjem rezultata istraživanja koje je provedeno na svjetskoj razini dokazali su da namještanje utakmica i nezakonito klađenje nije samo mit, već goruće pitanje koje ugrožava integritet sporta. Svoja saznanja i iskustva podijelili su s predstavnicima Hrvatske lutrije, nacionalnih sportskih saveza, HOO-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Najveću promjenu na tržištu klađenja izazvao je internet. Omogućio je kladionicama registriranje u poreznim oazama, kladiti se može na sve a veliki isplate privukle su kriminal. Upravo je sport zbog čestog manjka transparentnosti, financijskih problema klubova, neisplata plaća sportašima te mlade dobi igrača izložen opasnostima od namještanja utakmica. Na globalnoj razini u namještanju utakmica prednjači nogomet, zatim slijede baseball, košarka, cricket, boks, rukomet te tenis. Svjetsko tržište klađenja vrijedi prema procjenama između 200 i 600 milijardi eura, a najveći dio toga otpada na Indiju, Aziju i Južnu Koreju.

Verschuuren i Kalb istaknuli su kako je nemoguće ignorirati da je organizirani kriminal usko povezan s namještanjem utakmica i nezakonitim klađenjem, a privlači ga činjenica da je sportsko klađenje pogodno za pranje novca. Posebno su ukazali na opasnost kojoj su izloženi sportaši, od profinjenih metoda u kojima im se kriminalci približavaju kao dobrotvori i nude svoju pomoć i usluge kako bi ih kasnije natjerali na namještanje utakmica do otvorenih prijetnji i fizičkog nasilja. Društvene mreže postale su također omiljeno sredstvo za vršenje pritiska na sportaše.

Mogućnosti za suzbijanje ove pošasti u sportu su zakonske regulative, pojačano i ciljano istraživanje, nametanje kazni, međunarodna suradnja te prije svega informiranje i edukacija svih dionika u sportu. Ključne sportske organizacije poput Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i FIFA-e već su odavno prepoznale opasnost i uvele razne vrste nadzornih sustava.

Prema ocjeni stručnjaka Hrvatska ima dobre temelje za borbu protiv namještanja utakmica i nezakonitog klađenja. Dijalog između državnih institucija i kladionica stvaraju okvir za buduće inicijative i mjere.

Podsjetimo da je MOO borbu protiv namještanja utakmica i nezakonitog klađenje postavio na vrh svojih prioriteta. Dok doping utječe na jednog sportaša namještanje utakmice utječe na cijelo natjecanje i ugrožava integritet cjelokupnog sporta.

IRIS je nezavisni istraživački institut, takozvani think tank, a kao neprofitna organizacija partner je Europske komisije u projektu istraživanja i suzbijanja namještana utakmica i nezakonitog klađenja koji se provodi u suradnji s krovnom udrugom europskih lutrija The European Lotteries.