OPATIJA, 22. listopada 2011. (Hina) - Drugog dana 9. Konferencije o športu Radne zajednice Alpe Jadran predavači i stotinjak sudionika iz Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske najviše su se bavili temama vezanim uz mogućnost dobivanja financijske pomoći preko raznih programa iz EU fondova.

Po riječima Michaela Trinkela iz Austrije europski programi za sport u posljednje tri godine su u mirovanju ali je naglasio da su u novom proračunu Europske unije za razdoblje 2014. do 2020. za programe športa predviđena sredstva u iznosu od 200 milijuna eura. Da bi se došlo do tih sredstava potrebno je imati programe sukladno projektnim zahtjevima i treba se javiti nacionalnim i regionalnim tijelima EU i ispuniti sve zahtjeve koji su predviđeni programima.

Posebnu pozornost sudionika skupa izazvalo je izlaganje profesora Draga Milanovića koji je prezentirao rad grupe suradnika s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu koji su istraživali utjecaj brutto društvenog proizvoda na broj osvojenih medalja na zimskim i ljetnim Olimpijskim igrama. Naši znanstvenici obrađivali su uzorak od 29 europskih zemalja i došli do zaključka da BDP ne utjeće direktno na broj osvojenih odličja, ali da su zemlje sa visokim BDP-om kao Njemačka i Francuska na prvim mjestima po broju osvojenih medalja na ljetnim igrama, a kad se tomu pridodaju i ZOI onda su visoko na tim listama još Norveška i Austrija. Hrvatska spada među zemlje sa srednje visokim BDP-om, a na listi od 52 zemlje Europe zauzima 23 mjesto, ali kako je istakao profesor Milanović ne bi se trebalo uzeti samo sredstva koja se službeno izdvajaju za šport iz našeg BDP-a nego u obzir treba uzeti i sredstava koja se preko raznih drugih kanala ulijevaju u sport a to po njegovim riječima iznosi više od 1,3 milijarde kuna godišnje.