Zagreb, 28. lipnja 2010. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora odlučilo je na 15. sjednici održanoj danas, 28. lipnja, osnovati novu organizacijsku jedinicu - Programi Europske unije pripremajuće se tako za važnu nacionalnu koordinaciju u području programiranja projekata i programa sporta za korištenje sredstava Europske unije. Za čelno mjesto ove jedinice imenovana je dosadašnja pomoćnica glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Alma Papić koja posjeduje dodatne visoke stručne kvalifikacije stečene pri Međunarodnom olimpijskom odboru. Na njeno mjesto imenovali su Sinišu Krajača, dosadašnjeg voditelja Odjela za istraživanje i unapređenje sporta.

Od projekta koji su već sada pripravni prema najavi Vijeća i predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, bit će daljnje školovanje sportaša „Karijera nakon karijere“, mreža koordinatorica u športu, sportska infrastruktura u pojedinim regijama ali i kombinirani sportsko turistički projekti u funkciji gospodarskog razvoja na kojima će surađivati sa lokalnim upravama i samoupravama.

Vijeće je prihvatilo izvještaj predsjednika Mateše o provedbi osam mjera za unapređenje statusa i financiranja sporta od kojih je priprema izmjena i dopuna Zakona o športu jedina kako je izjavio predsjednik u potpunosti provedena. Među onima „sporijima“ nalazi se prijedlog osnivanja trećeg programa HRT koji bi prema ocjeni Vijeća imao bitnu marketinšku ulogu u razvoju hrvatskog sporta.

Vijeće je potvrdilo prijedlog Odjela za istraživanje i unapređenje sporta listu korisnika sredstava razvojnih programa; među njima trenera Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimira Sekulića od 1. lipnja do 31. svibnja 2011. godine. Ovom se odlukom potvrđene ambicije Saveza za sudjelovanje na OI London 2012. Sportaši novi korisnici programa I (mladi sportaši) su Lucija Vlah (badminton) Ines Salopek (gimnastika) Ema Lipovćak, Izabela Čekuć, Mislav Blagojević (klizanje) Ivan Dolovščak (squash)i Karlo Škvorc (tenis) . U Programu II (inidividualna skrb o mladim sportašima) uvršten je Edi Dadić (skijanje) a program III (kvalitetni sportaši) Vesna Beljić (judo).

Vijeće je dalo suglasnost za organizaciju Svjetskog prvenstva u lovu pastrve prirodnim mamce, koje će se održati u Sinju od 15. do 19. rujna ove godine kao i Hrvatskog karate savezu za isticanje kandidature Svjetskog prvenstva koje se planira u Rijeci 2016. godine.

Financijsku potporu dali su Hrvatskom kajakaškom svezu i Kajak kanu klubu „Matija Ljubek“ za organizaciju memorijalne utrke „Matija Ljubek“ održane ove godine u svibnju. Potporu od deset tisuća kuna odobrili su za dokumentarni film o paraolimpijskom prvaku u bacanju kugle Darku Kralju autora Dejana Aćimovića i monografiji o najuspješnijem hrvatskom vaterpolskom treneru Ratku Rudiću, izdavaču Libera Editio iz Zagreba.