ZAGREB, 26. svibnja 2010. - Stjecanjem statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, Hrvatskoj se od 2005. godine otvaraju velike mogućnosti oko sudjelovanja u europskim fondovima i bespovratnog financiranja niza aktivnosti i projekata pa tako i projekata na području sporta.

U organizaciji Ureda za udruge Vlade RH, Savjeta za razvoj civilnog društva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i projekta TASCO (Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva), u Zadru su od 13-15. svibnja održani Dani udruga 2010. na temu „Fondovi Europske unije – uloga i doprinos udruga“. Ispred HOO-a seminaru su nazočile Biserka Vrbek (pomoćnica glavnog tajnika za pravne i zajedničke poslove), Tanja Bilić Brenner (Voditeljica plana i analize) i Alma Papić (pomoćnica glavnog tajnika za programe lokalnog sporta).
Sportske udruge u RH do sada, koliko raspolažemo informacijama, nisu u znatnijoj mjeri sudjelovale u programima pretpristupnih fondova. Projekt Multifunkcionalne dvorane za sportski turizam Hrvatske u Delnicama ostvaren je korištenjem sredstava iz PHARE programa. Korisnik projekta je grad Delnice, a vrijednost je 2,72 milijuna eura. No ovakvih bi projekata u budućnosti trebalo biti puno više. Kako su projekti koji se financiraju iz europskih fondova iz različitih područja koja obuhvaćaju razvoj ljudskih potencijala, projekte obrazovanja odraslih, projekte javnog zdravlja, programe 'mladi na djelu'….sportske udruge imaju mogućnost svojim programima, odnosno projektima kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Da HOO i sportske udruge za to imaju mogućnosti potvrdila je i Katarina Ivanković Knežević, ravnateljica Uprave za međunarodnu suradnju u području rada i socijalne sigurnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koja će u tu svrhu i posjetiti HOO, radi utvrđivanja smjera aktivnosti za pristup sporta europskim fondovima. U realizaciji projekata financiranjem iz europskih pretpristupnih fondova sudjeluje i resorno Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, u području financiranja obrazovanja iz europskih fondova, što dodatno otvara mogućnost za pristup financiranju projekata sporta iz europskih fondova.
Ured za udruge Vlade RH koji je po prvi puta u svom djelovanju prihvatio i sport, a isti predstavlja jedinicu za provedbu projekata koji se financiraju europskim fondovima i sudjeluje u kreiranju natječaja za financiranje projekata, potrebno je uložiti dodatne napore da se pravodobno uključimo u razmatranje mogućnosti za pristup i kandidiranje projekata iz sredstava europskih fondova. „Zasigurno da je u ovom trenutku to još dosta nepoznato područje, koje zahtijeva vrlo složene postupke pripreme i realizacije projekata koji se mogu financirati iz europskih fondova, no svakako tu mogućnost sport ne bi smio propustiti“, rekla je Biserka Vrbek.