Zagreb, 16. prosinca 2018. - Centar za prava u sportu sudjelovao je na poziv Pravnog fakulteta u Salzburgu i profesora Michaela Geistlingera u suorganizaciji međunarodnog seminara na temu međunarodne sportske arbitraže, koji se održao u Flachau-Reitdorfu od 12. do 15. prosinca 2018. godine. Polaznike seminara činila je skupina od 28 studenata Erasmus programa, uglavnom završne godine pravnih fakulteta iz različitih zemalja svijeta. Među sudionicima seminara bile su i dvije studentice iz Hrvatske.

Cilj seminara bio je približiti studentima postupak međunarodne sportske arbitraže pred Arbitražnim sudom za sport (CAS) u Lausannei na što vjerodostojniji način. Studentima je prezentiran zamišljeni slučaj kršenja anti-doping pravila te su oni, podijeljeni u različite procesne pozicije, pripremili izlaganje pred tribunalom, ispitivajući stranke, svjedoke i vještake. Postupak je vođen od strane stvarnog arbitra s CAS-a Petre Pocrnić Perice iz hrvatskog Centra za prava u sportu. Proveden je sukladno pravilima o postupku pred CAS-om (CAS Code) koja su danas na snazi te je vjerodostojno prikazao stvarno stanje (tzv. sistem Moot Court).

Iznimna uspješnost ovakvog modela približavanja prakse studentima poslužit će kao primjer održavanja seminara i u Hrvatskoj u 2019. godini, a o njegovim detaljima će uslijediti obavijesti na webu HOO-a. (hoo/ppp)