Lausanne, 17. prosinca 2020. - Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni smanjio je zabranu nastupa ruskih sportaša i sportašica (pod okriljem ruskog NOO-a) na velikim natjecanjima sa četiri na dvije godine. Rusija se kao država neće moći natjecateljski predstaviti na nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju, niti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja suspenzije, Rusiji nije dopuštena ni organizacija velikih sportskih događaja. Međutim, ruskim sportašima i ekipama i dalje će biti dopušten nastup na OI-ju u Tokiju, ZOI-ju u Pekingu, kao i na svjetskim prvenstvima, s preduvjetom da se nisu kompromitirali uzimanjem dopinških sredstava. Nastupat će pod neutralnom zastavom, bez nacionalnih simbola - zastave, grba i himne. Na olimpijskim priredbama to znači nastupe pod olimpijskim znakovljem.

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) optužila je Rusiju za podmetanje lažnih dokaza i za brisanje datoteka povezanih s pozitivnim dopinškim testovima koji su mogli pomoći u identificiranju dopingiranih sportaša. Kaznila je Rusiju zabranom nastupa na velikim natjecanjima na četiri godine, ali se kazna nije mogla provesti do kraja žalbenog postupka. CAS je objavio kako kazna stupa na snagu u četvrtak, završit će 16. prosinca 2022. godine.

Ruskim vladinim dužnosnicima bit će zabranjeno nazočiti događajima poput Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava u velikim sportovima na dvogodišnje razdoblje. Također, neće moći biti članovi odbora u organizacijama koje se striktno pridržavaju WADA-ina kodeksa.

Iz Rusije stiže nezadovoljstvo ovom odlukom, osim u dijelu koji ipak dopušta nastupe njihovim sportašima bez nacionalnih obilježja.

Iz WADA-e su poručili kako su razočarani što sud nije uvažio sve njihove preporuke, ali i naglasili kako su zadovoljni što su pobijedili u ovom "revolucionarnom slučaju".

- Ova odluka šalje jasnu poruku kako se neće tolerirati institucionalizirano varanje i podrivanju globalnog antidopinškog sustava - istaknuo je predsjednik WADA-e Witold Banka.

Izvršni direktor Američke antidopinške agencije (USADA) Travis Tygart nazvao je ovu  presudu "razvodnjenim ishodom", dodavši kako je ona "izravni udarac čistim sportašima, integritetu sporta i vladavini zakona". Nezadovoljstvo presudom otvoreno je iskazao i zviždač Grigorij Rodčenkov, bivši šef moskovskog antidopinškog laboratorija na ZOI-ju 2014. u Sočiju, koji je i otkrio priču o sustavnom dopingu ruskih sportaš(ic)a. Rodčenkov, koji trenutačno živi u SAD-u, posredstvom odvjetnika Jima Waldena poručio je kako je odluka CAS-a "besmislena".  (moo/hoo)