Časopis OLIMP


Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp jedinstveni je sociološko kulturološki časopis hrvatskog sporta pokrenut odlukom Vijeća HOO-a 1999. godine. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta govoreći o odnosu sporta i društva u područjima filozofije, umjetnosti, etike, medija, vrhunskog sportskog rezultata do glavnih događaja u hrvatskom i međunarodnom sportu i olimpizmu.
Za Olimp su govorili mnogi uglednici međunarodnoga i hrvatskog sporta; Antun Vrdoljak prvi predsjednik HOO-a i od 1995. do 2012. član Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, istinski prijatelja hrvatskog olimpizma i počasni predsjednik MOO-a, Jacques Rogge, bivši predsjednik MOO-a, Matija Ljubek, jedan od najtrofejnijih hrvatskih olimpijaca, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a od 2002., Nada Senčar, prva dopredsjednica u povijesti HOO-a, Stojko Vranković, višestruki olimpijac košarkaš i sportski dužnosnik, Slavko Podgorelec, prvi glavni tajnik HOO-a, Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za žene u sportu i članica Vijeća, te drugi brojni sportski dužnosnici i vrhunski sportaši.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni broj serijske publikacije) mrežnog izdanja Olimpa (online) - ISSN 1847-7976 

 

OLIMP 83 - ljeto 2022. -online, pdf

Arhiva Olimpa od 1. do 33. broja

Arhiva Olimpa od broja 34

 

Zagreb, 25. srpnja 2022. - Časopis Olimp u 83. broju donosi obilje atraktivnog sportskog štiva, a za izdvojiti je središnja tema broja - osvrt na berbu odličja hrvatskih sportaš(ic)a na Mediteranskim igrama u Oranu, potom sjećanje košarkaške legende Franje Arapovića na olimpijski finale u Barceloni 1992. i njegovo zakucavanje za hrvatsko vodstvo protiv Dream Teama…

Zagreb, 14. srpnja 2022. - Jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Dragutin Šurbek, napustio nas je prije četiri godine. Stoga se u ovom broju Olimpa prisjećamo njegove iznimne karijere koja je trajala 55 godina i u kojoj je popularni Šurba osvojio (govorimo li samo o velikim natjecanjima) 37 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Zagreb, 8. travnja 2022. - Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp u novom (82.) broju i redizajniranom „ruhu“ donosi dvije središnje teme - priču o hrvatskim juniorskim senzacijama, uz veliki intervju s tenisačicom Petrom Marčinko, te rubriku Žene i sport na nešto drugačiji način - kroz damske osvrte na položaj žena u hrvatskom sportu.