Časopis OLIMP


Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp jedinstveni je sociološko kulturološki časopis hrvatskog sporta pokrenut odlukom Vijeća HOO-a 1999. godine. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta govoreći o odnosu sporta i društva u područjima filozofije, umjetnosti, etike, medija, vrhunskog sportskog rezultata do glavnih događaja u hrvatskom i međunarodnom sportu i olimpizmu.
Za Olimp su govorili mnogi uglednici međunarodnoga i hrvatskog sporta; Antun Vrdoljak prvi predsjednik HOO-a i od 1995. do 2012. član Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, istinski prijatelja hrvatskog olimpizma i počasni predsjednik MOO-a, Jacques Rogge, bivši predsjednik MOO-a, Matija Ljubek, jedan od najtrofejnijih hrvatskih olimpijaca, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a od 2002., Nada Senčar, prva dopredsjednica u povijesti HOO-a, Stojko Vranković, višestruki olimpijac košarkaš i sportski dužnosnik, Slavko Podgorelec, prvi glavni tajnik HOO-a, Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za žene u sportu i članica Vijeća, te drugi brojni sportski dužnosnici i vrhunski sportaši.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni broj serijske publikacije) mrežnog izdanja Olimpa (online) - ISSN 1847-7976 

 

OLIMP 82 - ožujak 2022. -online, pdf

Arhiva Olimpa od 1. do 33. broja

Arhiva Olimpa od broja 34

 

Zagreb, 27. rujna 2021. - Olimp u 80. broju donosi podsjetnik na veliki uspjeh hrvatskih olimpijaca i olimpijki, ostvaren na Igrama u Tokiju. Tri zlata, tri srebra i dvije bronce stigle su u Hrvatsku s dosad najneobičnijih i u mnogočemu drugačijih Igara ili „Igara pod maskama“, kako sugerira naslov teme.

Zagreb, 12. siječnja 2021. - Časopis Olimp u 77. broju donosi brojne teme i osvrte na 2020. godinu, koja je za hrvatski i svjetski sport bila bitno drugačija u odnosu na prethodne. O toj neobičnoj godini, kao i o projekcijama sporta u budućnosti, govori u središnjem intervjuu novi/stari predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Zagreb, 8. listopada 2020. - Intervju s prvom Hrvaticom članicom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Kolindom Grabar-Kitarović, središnja je tema najnovijeg izdanja časopisa Olimp, koji u svom 76. broju donosi i obilje drugih zanimljivih tema.